MEAD YEAST 50G drożdże do miodów pitnych
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
MEAD YEAST 50G
DROŻDŻE DO PRODUKCJI MIODU PITNEGO
Drożdże do miodów pitnych o doskonałych zdolnościach fermentacyjnych.
Specjalistyczne drożdże do produkcji miodu pitnego syconego w domowych warunkach.
Drożdże suche aktywne instant. Szczep Saccharomyces cerevisiae var. bayanus.
MIÓD PITNY
Miód pitny to tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Bardzo popularny trunek w Polsce i na Litwie.
Miody pitne technologicznie można podzielić na sycone i niesycone:
- miody sycone powstają w wyniku fermentacji brzeczki, która wcześniej była gotowana przez odpowiedni czas.
- brzeczka miodów niesyconych nie jest gotowana.
Drożdże do miodów pitnych o doskonałych zdolnościach fermentacyjnych i właściwościach aromatycznych.
Dwójniaki i półtoraki określane są trunkiem królewskim. Zrób sam swój trunek królewski!
Chcesz wyprodukować własny czwórniak, trójniak, dwójniak, a nawet półtorak??
STAROWAR MEAD YEAST - to są te najlepsze drożdże których szukasz!
Drożdże te o doskonałej zdolności fermentacji i właściwościach aromatycznych.
CECHY:
- Dedykowane do produkcji miodów pitnych,
- Na 10 L trójniaka,
- Alkohol do 21% - wysoka odporność na alkohol pozwoli również na wznowienie fermentacji,
- Proste w użyciu - wystarczy uwodnić na 20 min przed zadaniem do moszczu,
- Temperatura fermentacji 8-28 °C, to zalecana temperatura procesu fermentacji, zapewniająca drożdżom najlepsze warunki do pracy i odpowiednie przefermentowanie w odpowiednim czasie. Niższa temperatura fermentacji wydłuży czas fermentacji.
- Zastosowanie większej ilości paczek: bez ograniczeń
SPECYFIKACJA:
- Czynnik Killer K2 - zabija inne powstałe, bądź zadawane drożdże w moszczu,
- Odporność na SO2,
- Nieobecna produkcja piany w niskich i średnich temperaturach,
- Wysoka odporność na czynniki hamujące fermentację,
- Brak produkcji związków siarki,
- Niska produkcja kwasowości lotnej,
- Niska produkcja aldehydu octowego,
- Niska produkcja kwasu pirogronowego,
- Niska produkcja alkoholi wyższych,
- Niska produkcja alkoholu fuzlowego,
- od 70 000 000 000 do 80 000 000 000 żywych komórek/ g
INSTRUKCJA STOSOWANIA:
Do nastawów na trójniaka dodać uwodnione drożdże w ilości 1g na 1 litr dobrze napowietrzonego brzeczki miodowej.
Do brzeczki miodowej na miody mocniejsze dajemy 2 do 3g drożdży na 1litr nastawu po rozmnożeniu i zahartowaniu matki drożdżowej.
POŻYWKA
Zalecamy użycie oddzielnie drożdży i pożywki. Drożdże zawierające w opakowaniu pożywkę mają słabsze działanie.
[product id="12674, 12675, 10689, 10029"]
KWASEK CYTRYNOWY
Dodawanie kwasku cytrynowego i innych zaleca się przeprowadzać pod koniec fazy fermentacji.
Po osiągnięciu przez brzeczkę planowanego poziomu Blg.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.