Blog kategorie
WINO Z WIŚNI 0
WINO Z WIŚNI

PRZEPIS NA WINO Z WIŚNI 16%

Wiśnie są doskonałym surowcem do produkcji win czerwonych oraz surowców kiperskich do kupażowania win. Wiśnie idealnie sprawdzają się w winach wieloowocowych w połączeniach z czarnymi jagodami, czerwonymi porzeczkami, czarnego bzu, malinami, truskawkami, śliwkami oraz z jeżynami.

Wiśnie spośród owoców pestkowych idealnie nadają się do produkcji różnych rodzajów wina. Posiadają dużo kwasu i dlatego wymagają dużo wody. Idealnie nada się wyrobu wina likierowego, stołowego.

 

 

SPECYFIKACJA WIŚNI:

  • 10 kg owoców odpowiada ok. 6,5 litra soku.

  • 10 litrów soku z ok. 14,5 kg owoców.

  • Kwasowość ogólna 12 g/l,

  • Zawartość cukru ok. 110 g/l,

 

PRZYGOTOWANIE WINA Z WIŚNI:

Wiśnie należy przepłukać zimną wodą, dokładnie przejrzeć, odrzucić zgniłe i uszkodzone. Również owoce powinny być po usunięciu ogonków oraz po wydrylowaniu pestek. Nie jest zalecana fermentacja miazgi z pestki, ponieważ moszcz może zawierać zbyt dużo szkodliwego dla zdrowia cyjanowodoru wyługowanego z pestek i nabrać gorzkiego smaku.

Podążać z naszą „Instrukcją krok po kroku”.

W skrócie do zmiażdżonych owoców dodać dawkę wody wrzącej (jeżeli bez pestek, letniej jeśli z pestkami), i dawkę cukru, po ostudzeniu dodawać enzym, pożywkę, drożdże. Później oddzielić owoce, wygnieść, przecisnąć, dodać syrop cukrowy, przelać do balona, odczekać miesiąc.

Czas leżakowania w ciemnym i chłodnym miejscu przez okres minimum 6 miesięcy, potem sklarować i przelać do butelek.

Im dłuższy okres leżakowania w butelkach, tym wino będzie bardziej dojrzalsze i wyborne w smaku.

 

 

WSKAZÓWKA DLA WINIARZA:

Wydajność i zawartość naturalnych cukrów i kwasów w owocach różni się od rodzaju, a także od stopnia ich dojrzałości, sposobu uprawy, nasłonecznienia. Ilość uzyskanego soku jest zależny od sposobu wyciskania. Prasa do owoców daje najlepsze efekty, a przy np. sokowirówce możemy mieć straty nawet do 20%. Przy domowej produkcji wina uwzględniamy wartości uśrednione ilości kwasów, cukru i soku. Dla zaawansowanych winiarzy polecamy refraktometr oraz kwasomierz.

 

LISTA ZAKUPÓW:

DROŻDŻE WINIARSKIE

POŻYWKA WINIARSKA

ENZYM PEKTOLITYCZNY

   

 

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl