Producent
W winiarstwie, browarnictwie i gorzelnictwie, łyżki i łopatki są podstawowymi narzędziami wykorzystywanymi do mieszania i manipulacji składnikami, a także do prac pomocniczych.
- W winiarstwie, plastikowe łyżki i łopatki są wykorzystywane do mieszania moszczu, rozprowadzania drożdży oraz dodatków fermentacyjnych, a także do przemieszania "owoców w trakcie maceracji.
- W piwowarstwie, te narzędzia służą do mieszania brzeczki i dodatków w celu zapewnienia równomiernego rozkładu temperatury i składników.
- W gorzelnictwie, używa się ich do mieszania fermentujących zacierów, co zapobiega sklejaniu się i zapewnia odpowiedni kontakt drożdży z substratem.
W każdej z tych branż, łyżki i łopatki muszą być wykonane z materiałów nieoddziałujących z produktem i łatwych do sterylizacji, aby zapewnić bezpieczeństwo i czystość procesu produkcyjnego.