Glukoamylaza Enzym SCUKRZAJĄCY 50ML do Zacierów Zbożowych

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 7,49 zł
  (1 litr = 149,80 zł )
7.49
ilość szt

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Starowar
Kod produktu: 0645

Opis

ENZYM SCUKRZAJĄCY GLUKOAMYLAZA 50ML

GLUKOAMYLAZA DO ROZKŁADANIA SKROBI 

Enzym scukrzający jest stosowany do mąki, ziemniaków oraz ześrutowanego żyta, pszenicy, kukurydzy itp. w celu rozłożenia skrobi na cukry fermentowalne, aby drożdże w trakcie procesu fermentacji przerobiły wsad.

Enzym scukrzający stosujemy po zastosowaniu enzymu upłynniającego.

 

DAWKOWANIE ENZYMU SCUKRZAJĄCEGO:

Mąka, śruta: 1ml / 2 kg

Skrobia ziemniaczana: 2ml / 2kg

 

ZASTOSOWANIE:

  • do skrobi ziemniaczanej (dawka x 2),
  • do śruty ze zboża (pszenica, kukurydza, żyto)

 

SPECYFIKACJA:

  • Optymalne pH 5 - 5,5

  • Zakres pracy enzymu pH 5 - 5,5

  • Optymalna temperatura 55 - 60 °C

 

INSTRUKCJA STOSOWANIA:

Należy stosować wg. naszej instrukcji "Proces zacierania".

 

Krok 1 - Przygotowanie wsadu

Zmieszać ześrutowane ziarno lub mąkę z wrzącą wodą w stosunku 1:3 ( np. 7 kg śruty na 21 litrów wody).

Krok 2 -  Enzym Upłynniający

Odmierzoną ilość enzymu upłynniającego należy rozcieńczyć w ½ szklanki wody, wlać do zacieru i dokładnie wymieszać. 

Zweryfikować kwasowość paskiem pH. Zacier powinien mieć na tym etapie 5,35 - 6,5 pH. Dodać kwasek cytrynowy, aby skorygować pH.

Pozostawić do samoczynnego wystudzenia do temperatury 65 °C.

Krok 3 - Enzym Scukrzający

Po wystudzeniu zacieru do 65 °C zweryfikować kwasowość paskiem pH. Zacier powinien mieć 4,5 - 5,5 pH. Dodać kwasek cytrynowy, aby zakwasić zacier. 

Odmierzoną ilość enzymu scukrzającego należy rozcieńczyć w ½ szklanki wody, wlać do zacieru i dokładnie wymieszać. 

Krok 4 - Enzym Redukujący lepkość

Odmierzoną ilość enzymu redukującego lepkość należy rozcieńczyć w ½ szklanki wody, wlać do zacieru i dokładnie wymieszać. 

Pozostawić do samoczynnego wystudzenia do temperatury 35 °C.

Krok 5 - Drożdże Gorzelnicze

Po wystudzeniu zacieru do 35 °C należy dodać drożdże wg. instrukcji producenta. Należy pamiętać, aby temperatura zacieru i zaczynu drożdżowego powinna być taka sama.

Temperatura fermentacji 35°C. 

 

Przed użyciem wymieszać zawartość saszetki, butelki. 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa dotyczy dostawy na terenie Polski oraz uzależniona jest od dopuszczalnej wagi gabarytowej i wagi rzeczywistej zamówienia.
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 80,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl