PEKTOENZYM
Enzym pektolityczny to enzym, który rozkłada pektyny, czyli rodzaj polisacharydu występującego w ścianach komórkowych roślin. Pektyny są odpowiedzialne za utrzymanie tkanki roślinnej w stanie zwartym, dlatego ich rozkład prowadzi do mięknięcia i rozpadu owoców i warzyw.
Zastosowanie pektoenzymu w przemyśle spożywczym:
- W produkcji soków owocowych enzymy pektolityczne są wykorzystywane do usuwania miąższu z owoców, co ułatwia proces wyciskania soku.
- W produkcji dżemów i galaretek enzymy pektolityczne są wykorzystywane do zagęszczania produktu.
- W produkcji wina enzymy pektolityczne są wykorzystywane do rozluźnienia struktury skórek w owocach, co ułatwia fermentację.
Enzym Pektolityczny PEKTOFRUIT 20ML
Wysokoskodensowany uniwersalny pektolityczny preparat enzymatyczny do przerobu owoców, miazgi owocowej i do depektynizacji soku. Niezbędny do stosowania przy wyciskaniu soków z owoców w prasie do owoców. Dodanie enzymu Pektofruit powoduje rozluźnienie struktury komórek i zwiększa ilość uwalnianego soku z owoców.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Enzym Pektolityczny STRONGFERM PEKTOENZYM
STRONGFERM PEKTOENZYM to preparat enzymatyczny ułatwiający uzyskanie soku z owoców.
Dostępność: duża ilość
Enzym Pektolityczny TURBO STAR PEKTOLAZA PECTOLASE
Enzym rozkładający ścianę komórkową i pektynę w owocach ułatwiający uzyskiwanie soku z owoców.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
W winiarstwie pektoenzym jest wykorzystywany do poprawy jakości wina.
Dzięki niemu można:
- Ułatwić wytłaczanie soku z winogron, co zwiększa wydajność produkcji.
- Poprawić ekstrakcję koloru i aromatu z winogron.
- Zredukować ilość tanin w winie.
- Zapobiec powstawaniu osadów w winie.
Zastosowanie pektoenzymu:
Pektoenzym można stosować w każdym etapie produkcji wina, od maceracji do fermentacji.
- Do maceracji pektoenzym można dodać do moszczu winogronowego, aby ułatwić wytłaczanie soku.
- Do fermentacji pektoenzym można dodać do wina w celu poprawy ekstrakcji koloru i aromatu z winogron.
Wino będzie bardziej intensywne i wyraziste.