Blog kategorie
Przepis na wino z wiśni 0
WINO Z WIŚNI

PRZEPIS NA WINO Z WIŚNI 16%

Wiśnie są doskonałym surowcem do produkcji win czerwonych oraz surowców kiperskich do kupażowania win. Wiśnie idealnie sprawdzają się w winach wieloowocowych w połączeniach z czarnymi jagodami, czerwonymi porzeczkami, czarnego bzu, malinami, truskawkami, śliwkami oraz z jeżynami.

Wiśnie spośród owoców pestkowych idealnie nadają się do produkcji różnych rodzajów wina. Posiadają dużo kwasu i dlatego wymagają dużo wody. Idealnie nada się wyrobu wina likierowego, stołowego.

 

 

SPECYFIKACJA WIŚNI:

  • 10 kg owoców odpowiada ok. 6,5 litra soku.

  • 10 litrów soku z ok. 14,5 kg owoców.

  • Kwasowość ogólna 12 g/l,

  • Zawartość cukru ok. 110 g/l,

 

PRZYGOTOWANIE WINA Z WIŚNI:

Wiśnie należy przepłukać zimną wodą, dokładnie przejrzeć, odrzucić zgniłe i uszkodzone. Również owoce powinny być po usunięciu ogonków oraz po wydrylowaniu pestek. Nie jest zalecana fermentacja miazgi z pestki, ponieważ moszcz może zawierać zbyt dużo szkodliwego dla zdrowia cyjanowodoru wyługowanego z pestek i nabrać gorzkiego smaku.

Podążać z naszą „Instrukcją krok po kroku”.

W skrócie do zmiażdżonych owoców dodać dawkę wody wrzącej (jeżeli bez pestek, letniej jeśli z pestkami), i dawkę cukru, po ostudzeniu dodawać enzym, pożywkę, drożdże. Później oddzielić owoce, wygnieść, przecisnąć, dodać syrop cukrowy, przelać do balona, odczekać miesiąc.

Czas leżakowania w ciemnym i chłodnym miejscu przez okres minimum 6 miesięcy, potem sklarować i przelać do butelek.

Im dłuższy okres leżakowania w butelkach, tym wino będzie bardziej dojrzalsze i wyborne w smaku.

 

 

WSKAZÓWKA DLA WINIARZA:

Wydajność i zawartość naturalnych cukrów i kwasów w owocach różni się od rodzaju, a także od stopnia ich dojrzałości, sposobu uprawy, nasłonecznienia. Ilość uzyskanego soku jest zależny od sposobu wyciskania. Prasa do owoców daje najlepsze efekty, a przy np. sokowirówce możemy mieć straty nawet do 20%. Przy domowej produkcji wina uwzględniamy wartości uśrednione ilości kwasów, cukru i soku. Dla zaawansowanych winiarzy polecamy refraktometr oraz kwasomierz.

 

LISTA ZAKUPÓW:

DROŻDŻE WINIARSKIE

POŻYWKA WINIARSKA

ENZYM PEKTOLITYCZNY

   

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa dotyczy dostawy na terenie Polski oraz uzależniona jest od dopuszczalnej wagi gabarytowej i wagi rzeczywistej zamówienia.
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 80,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl