Drożdże Winiarskie WINE YEAST CITRUS - Wino z Owoców Cytrusowych
Opis
DROŻDŻE WINIARSKIE WINE YEAST CITRUS
DROŻDŻE WINIARSKIE DO OWOCÓW CYTRUSOWYCH
Doskonałe dedykowane drożdże winiarskie WINE YEAST CITRUS przeznaczone do produkcji 25 litrów wina z m.in. pomarańczy, cytryn, grapefruit, pomelo, mandarynek oraz z mieszanki owoców cytrusowych.
Polecany zwłaszcza do fermentacji win takich jak Riesling, Sangria, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio i Fiano.
Polecany do fermentacji wstępnej szlachetnych win białych, a także do powtórnych fermentacji, w których istnieje niskie ryzyko zahamowania fermentacji.
Charakteryzują się wysoką produkcją aromatów owoców cytrusowych podczas fermentacji.
SPECYFIKACJA:
- Dedykowane do owoców cytrusowych - m.in. pomarańcze, grapefruit, pomelo, cytryny, mandarynki
-
Na 25 L wina,
-
Alkohol do 21% - wysoka odporność na alkohol pozwoli również na wznowienie fermentacji,
-
Wydajne - 1g drożdży wystarcza na 2,4 - 5 litrów moszczu,
- Proste w użyciu - wystarczy uwodnić na 20 min przed zadaniem do moszczu,
-
Temperatura fermentacji 10-30 °C, to zalecana temperatura procesu fermentacji, zapewniająca drożdżom najlepsze warunki do pracy i odpowiednie przefermentowanie w odpowiednim czasie. Niższa temperatura fermentacji wydłuży czas fermentacji.
-
Zastosowanie większej ilości paczek: 4 opakowania na 100 litrów wina.
NAJWAŻNIEJSZE CECHY:
- Wyższa odporność na czynniki hamujące fermentację,
-
Odporność na SO2,
- Niska produkcja piany,
-
Brak produkcji związków siarki,
-
Niska produkcja kwasowości lotnej,
-
Niska produkcja aldehydu octowego,
-
Niska produkcja kwasu pirogronowego
-
Niska produkcja alkoholi wyższych,
DAWKOWANIE:
Zawartość opakowania wystarcza na 12-25 litrów wina.
1g drożdży wystarcza na 2,4 - 5 litrów moszczu.
Dawka zależy również od sposobu użycia oraz osądu winiarza.
INSTRUKCJA STOSOWANIA:
Odpowiednią dawkę drożdży należy uwodnić w wodzie o temperaturze 38 - 40 °C w stosunku 1/10 części wody. Pozostawić na 20 minut. Po tym czasie pracujące delikatnie zamieszać. Potem dodać do moszczu i dokładnie wymieszać napowietrzając moszcz.
SKŁAD:
drożdże winiarskie Saccharomyces cerevisiae
WAŻNE:
Zalecane jest zastosowanie pożywki winiarskiej.
Optymalne jest zastosowanie enzymu pektolitycznego do owoców.
Produkt enologiczny.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.