PŁATKI DĘBOWE AMERYKAŃSKIE ŚREDNIO OPIEKANE MEDIUM
Opis
AMERYKAŃSKIE PŁATKI DĘBOWE MEDIUM ŚREDNIO OPIEKANE
Płatki dębowe medium toast to płatki średnio wypalone, które wnoszą subtelniejsze aromaty oraz zachowują naturalne aromaty owocowe w winie, nalewkach.
Nadają efekt starego dojrzałego wina. Nalewki zachowywać w słoju szklanym, czy też gąsiorku z dodatkiem płatków zyska na jakości. Płatki oddadzą naszemu kilkunastu czy też kilkudziesięcioprocentowemu napitkowi trochę koloru, aromatu, a przede wszystkim garbników. Płatki usuwamy, gdy po próbnym skosztowaniu uznamy, że smak nam odpowiada.Płatki dębowe należy stosować w ilości:
-
2g - 4g / 1 litr wina w procesie fermentacji,
-
1g / 1 litr w długim leżakowaniu,
-
3g / 1 litr w krótkim leżakowaniu.
Czas leżakowania płatków dębowych:
3 - 6 tygodni,
Płatki dębowe stosować do:
-
postarzenia alkoholu, destylatu, bimbru, wódki,
-
nadaniu koloru,
-
nadaniu charakterystyki trunku,
Płatki dębowe są cenione jako dodatek do destylatów. Rewelacyjnie wpływają na kolor i smak.
Dzięki tym płatkom możemy otrzymać własną dębówkę, przechowywaną wiele lat w beczce dębowej schowanej w piwnicy. Zamiast beczki dębowej zastosuj płatki.
Dlaczego warto kupić płatki, które my oferujemy?
Przed przetworzeniem drewno jest naturalnie sezonowane min. 18 miesięcy.
Dane techniczne
Poziom opiekania | średnio opiekane |
Rodzaj | dąb amerykański |
Rozmiar | chipsy |
Opinie o produkcie (0)

