STRONGFERM 100 FRUIT TURBO YEAST

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 16,99 zł 16.99
ilość szt

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

DROŻDŻE GORZELNICZE STRONGFERM 100 FRUIT TURBO YEAST

DROŻDŻE GORZELNICZE DO FERMENTACJI OWOCÓW

Specjalnie wyselekcjonowana mieszanka drożdży gorzelniczych, pożywek i witamin STRONGFERM 100 FRUIT TURBO YEAST przeznaczone do fermentacji moszczów owocowych na 100 litrów.

Najważniejszą cechą tych drożdży jest zdolność fermentacji moszczów owocowych ze szczególnym uwzględnieniem podniesienia właściwości aromatycznych oraz podkreślenia wyrazistości smakowej użytych owoców do fermentacji.

Jedno opakowanie drożdży STRONGFERM 100 FRUIT TURBO YEAST o gramaturze 200g wystarczy na przygotowanie 100 L moszczu owocowego z wydobyciem pełnego smaku i aromatu owoców. Fermentacja przebiega w ok. 5-7 dni i pozwala uzyskać od 14 do 20% 

Drożdże gorzelnicze STRONGFERM 100 FRUIT TURBO YEAST idealnie sprawdzą się do wyrobu gatunkowych trunków typu brandy, calvados, śliwowica oraz kirsch itp.

 

SPECYFIKACJA:

  • Na 100 L nastawu - jedno opakowanie drożdży STRONGFERM 100 FRUIT TURBO YEAST wystarczy na przygotowanie 100L moszczu owocowego.

  • Idealne do: m.in. winiaków, brandy, śliwowicy, calvados, grappa
  • Fermentacja do 18%,
  • Do moszczów owocowych,

  • Wysoka produkcja aromatów odmianowych owoców,

  • Wysoka produkcja aromatów fermentacyjnych nut kwiatowych,

  • Wysoka zdolność fermentacyjna,

  • Optymalna temperatura fermentacji 25-28 °C, to zalecana temperatura procesu fermentacji, zapewniająca drożdżom najlepsze warunki do pracy i odpowiednie przefermentowanie w odpowiednim czasie. Niższa temperatura fermentacji wydłuży czas fermentacji,

 

SKŁAD:

drożdże, pożywka, witaminy, mikroelementy oraz enzymy ułatwiające fermentacje owoców.

 

INSTRUKCJA STOSOWANIA:

Na 10 litrów moszczu owocowego dodajemy od 2,0 kg do 3,0 kg cukru w zależności od rodzaju użytych owoców. Sprawdź zawartość cukru w owocach.

Wlać do zbiornika moszcz owocowy, przygotować odpowiednią ilość syropu cukrowego, wlać do zbiornika i dopełnić wodą do 100 litrów (patrz wskazówka). Do nastawu o temp 25-30°C dodajemy bezpośrednio jedno opakowanie STRONGFERM 100 FRUIT TURBO YEAST Intensywnie wymieszać przez minimum 1 minutę napowietrzając nastaw. Pozostawić do fermentacji w temp. 20-27°C (niższa temperatura =dłuższy czas fermentacji).

 

WSKAZÓWKA:

  • Należy pamiętać, iż każdy owoc ma inną zawartość naturalnego cukru i należy dawkować cukier/glukozę, tak aby nie przekroczyło to 27°Blg. Idealnym przyrządem do weryfikacji jest REFRAKTOMETR albo CUKROMIERZ.

  • Im mniej wody, a więcej owoców, to destylat będzie bardziej aromatyczny,


WAŻNE:

  • Należy zwracać uwagę, aby temperatura fermentacji nie przekroczyła 35°C,

  • Nie należy zamykać szczelnie pojemnika fermentacyjnego,

  • Nie stosować rurek fermentacyjnych ze względu na burzliwy przebieg fermentacji.

  • Pokrywa pojemnika powinna zostać położona dość luźno, niedociśnięta.

 

Produkt enologiczny.

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl