SŁÓD JĘCZMIENNY WĘDZONY TORFEM 1kg / śrutowany
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
SŁÓD JĘCZMIENNY WĘDZONY TORFEM
SŁÓD ŚRUTOWANY
Słód jęczmienny wędzony torfem produkowany z najnowszej odmiany jęczmienia browarnego jarego, dwurzędowego typu null-lox, delikatnie wędzony oryginalnym szkockim torfem. Niska temperatura suszenia i wędzenia nie wpływa na zmianę działania enzymatycznego i inne ważne właściwości browarne słodu.
Dym z torfu nadaje specyficzny i delikatny aromat. Ze względu na stosunkowo niskie temperatury przetwarzania, aktywność enzymatyczna i inne piwowarskie właściwości pozostają zachowane.
SPECYFIKACJA SŁODU:
Udział w zasypie: do 100%
Ekstrakt: min. 81% s.m.
Barwa: do 10 °EBC
Fenole: 5.0 - 15.0 ppm
ZASTOSOWANIE:
Browarnictwo: do piw typu: jasne, ciemne, bursztynowe, oraz na tzw piwo "grodzkie". Może być stosowany jako słód pilzneński.
Piekarnictwo: jako przyprawa przy wypiekach,
Gorzelnictwo: do produkcji whisky,
PRZECHOWYWANIE:
Słód powinien być przechowywany w chłodnym (< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu.
Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.