Enzym UPŁYNNIAJĄCY do Zacierów Zbożowych

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 7,49 zł 7.49






ilość szt

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

ENZYM UPŁYNNIAJĄCY

ALFA-AMYLAZA DO UPŁYNNIENIA SKROBI 

Enzym upłynniający jest stosowany do mąki, ziemniaków oraz ześrutowanego żyta, pszenicy, kukurydzy itp. w celu upłynnienia skrobi, którą stosuje się do przygotowania zacieru zbożowego.

Enzym upłynniający stosuje się przez zastosowaniem enzymu scukrzającego.

 

DAWKOWANIE ENZYMU UPŁYNNIAJĄCEGO:

Mąka, śruta: 1ml / 6kg

Skrobia ziemniaczana: 2ml / 6kg

 

ZASTOSOWANIE:

  • do skrobi ziemniaczanej (dawka x 2),
  • do śruty ze zboża (pszenica, kukurydza, żyto)

 

SPECYFIKACJA:

  • Optymalne pH 5,8 - 6,8 (Zakres pracy: pH 5,2 - 7,5)

  • Optymalna temperatura 80 - 90 °C ( Zakres pracy: 70-100°C)

 

INSTRUKCJA STOSOWANIA:

Należy stosować wg. naszej instrukcji "Proces zacierania".

 

Krok 1 - Przygotowanie wsadu

Zmieszać ześrutowane ziarno lub mąkę z wrzącą wodą w stosunku 1:3 ( np. 7 kg śruty na 21 litrów wody).

Krok 2 -  Enzym Upłynniający

Odmierzoną ilość enzymu upłynniającego należy rozcieńczyć w ½ szklanki wody, wlać do zacieru i dokładnie wymieszać. 

Zweryfikować kwasowość paskiem pH. Zacier powinien mieć na tym etapie 5,35 - 6,5 pH. Dodać kwasek cytrynowy, aby skorygować pH.

Pozostawić do samoczynnego wystudzenia do temperatury 65 °C.

Krok 3 - Enzym Scukrzający

Po wystudzeniu zacieru do 65 °C zweryfikować kwasowość paskiem pH. Zacier powinien mieć 4,5 - 5,5 pH. Dodać kwasek cytrynowy, aby zakwasić zacier. 

Odmierzoną ilość enzymu scukrzającego należy rozcieńczyć w ½ szklanki wody, wlać do zacieru i dokładnie wymieszać. 

Krok 4 - Enzym Redukujący lepkość

Odmierzoną ilość enzymu redukującego lepkość należy rozcieńczyć w ½ szklanki wody, wlać do zacieru i dokładnie wymieszać. 

Pozostawić do samoczynnego wystudzenia do temperatury 35 °C.

Krok 5 - Drożdże Gorzelnicze

Po wystudzeniu zacieru do 35 °C należy dodać drożdże wg. instrukcji producenta. Należy pamiętać, aby temperatura zacieru i zaczynu drożdżowego powinna być taka sama.

Temperatura fermentacji 35°C. 

 

Przed użyciem wymieszać zawartość saszetki, butelki. 

  

WARIANTY:

  • Saszetka wystarczy na 100 L zacieru,

  • 50 ML wystarczy na 300 kg śruty lub mąki,

  • 500 ML wystarczy na 3000 kg śruty lub mąki.

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl