Drożdże Gorzelnicze PROFESSIONAL WHISKY YEAST

Dostępność: brak towaru
Cena: 8,29 zł 8.29
ilość szt

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

DROŻDŻE GORZELNICZE PROFESSIONAL WHISKY YEAST

Specjalnie wyselekcjonowany szczep drożdży gorzelniczych PROFESSIONAL WHISKY YEAST stosowane do fermentacji 25 litrów zacieru zbożowego.

Najważniejszą cechą tych drożdży jest zdolność fermentacji zacierów zbożowych ze szczególnym uwzględnieniem podniesienia właściwości aromatycznych oraz podkreślenia wyrazistości smakowej użytego zboża do fermentacji.

Drożdże gorzelnicze PROFESSIONAL WHISKY YEAST idealnie sprawdzą się do wyrobu gatunkowych trunków m.in. whisky, bourbon oraz inne

PROFESSIONAL WHISKY YEAST są to drożdże do fermentacji zacierów ze słodu zbożowego, zboża np. jęczmień, żyto, pszenica, pszenżyto, oraz ze skrobi, mąki, kukurydzy, oraz koncentratów słodowych.

Drożdże PROFESSIONAL WHISKY YEAST zawierają dodatkowo enzym amyloglukozydazę, która zmienia niefermentowalną skrobię na cukry proste. Dzięki temu bez dodatku cukru można zrobić własną whisky, bourbon, albo żytniówkę i inne trunki.

 

SPECYFIKACJA:

  • Na 25-30 L zacieru - jedno opakowanie drożdży PROFESSIONAL WHISKY YEAST wystarczy na przygotowanie do 30L moszczu owocowego.

  • Do zacierów zbożowych,

  • Szybka i pewna fermentacja, proces fermentacji przebiega w ciągu nawet od 6 do 6 dni w zależności od temperatury,

  • Wysoko alkoholizujące do 17%,

  • Duża tolerancja na wysoką temperaturę fermentacji,

  • Wysoka zdolność fermentacyjna,

  • Optymalna temperatura fermentacji 25-30 °C, to zalecana temperatura procesu fermentacji, zapewniająca drożdżom najlepsze warunki do pracy i odpowiednie przefermentowanie w odpowiednim czasie. Niższa temperatura fermentacji wydłuży czas fermentacji,

 

SKŁAD:

drożdże, pożywka, enzym: amyloglukozydaza, witaminy, mikroelementy,

 

INSTRUKCJA STOSOWANIA:

Opcja 1:

Zacier robimy ze śruty i wody w stosunku 1/3. Dodając 6,5kg śruty na 19 litrów wody otrzymamy ok. 25 litrów zacieru. Zawartość drożdży PROFESSIONAL WHISKY YEAST posypać po powierzchni zacieru o temperaturze 30-35°C, następnie odczekać 15 minut i bardzo dokładnie wymieszać. Pozostawić do fermentacji w temp. 22-25°C (niższa temperatura =dłuższy czas fermentacji). (Patrz wskazówka)

Opcja 2:

Rozpuścić 5,5 kg cukru w ciepłej wodzie. Przy temperaturze 30-35°C dodać ciemny ekstrakt słodowy 2kg, a następnie dopełnić wodą do 25 litrów. Zawartość drożdży PROFESSIONAL WHISKY YEAST posypać po powierzchni zacieru o temperaturze 30-35°C, następnie odczekać 15 minut i bardzo dokładnie wymieszać. Pozostawić do fermentacji w temp. 22-25°C (niższa temperatura =dłuższy czas fermentacji). (Patrz wskazówka)

 

WSKAZÓWKA:

  • Najlepszy produkt finalny uzyskasz po przeprowadzeniu pełnego procesu zacierania słodu, bez dodatku cukru

  • Zapewniamy instrukcję procesu zacierania na życzenie oraz poradę.


WAŻNE:

  • Należy zwracać uwagę, aby temperatura fermentacji nie przekroczyła 35°C,

  • Nie należy zamykać szczelnie pojemnika fermentacyjnego,

  • Nie stosować rurek fermentacyjnych ze względu na burzliwy przebieg fermentacji.

  • Pokrywa pojemnika powinna zostać położona dość luźno, niedociśnięta.

 

Produkt enologiczny.

Waga netto: 72g

Dane techniczne

MOC % do 17 %
ZASTOSOWANIE: zboża

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl