
Producent
Poziom opiekania
Rodzaj
Rozmiar
PŁATKI DĘBOWE
Płatki dębowe to szybki i niedrogi sposób na nadanie charakteru dębu. Pomagają zrównoważyć i sieciować taniny oraz sprzyjają stabilizacji koloru, jeśli są stosowane podczas fermentacji.
Zaawansowana technologia opiekania pozwala uzyskać gradient kolorów na wszystkich złożonych warstwach dębu, co daje łagodną, a nie szorstką strukturę podniebienia.
Zarówno dąb amerykański, jak i dąb francuski wnoszą aromaty, smaki oraz taninę do wina. Ogromny wpływ na trunek ma pochodzenie płatków, wielkość oraz poziom ich wypalenia.
RODZAJE PŁATKÓW DĘBOWYCH:
Dąb francuski ma zazwyczaj bardziej subtelny smak z mocnymi taninami i satynową teksturą.
Dąb amerykański ma zwykle mocniejszy smak i nadaje bardziej oczywisty, mocniejszy i słodszy aromat i smak.
STOPIEŃ WYPALENIA PŁATKÓW DĘBOWYCH:
Medium Toast - Gładka i kremowa wanilia, karmel, kawa, tosty i słodki, ostry aromat dębu.
Heavy Toast - Wędzony, przyprawowy, karmelowy, kawowy, czekoladowy i słodki, ostry aromat dębu.



