Producent
Poziom opiekania
Rozmiar
PŁATKI DĘBOWE
Płatki dębowe to cienkie, płatkowe kawałki drewna dębowego, które są używane do aromatyzowania alkoholi, takich jak whisky, bourbon i rum. Płatki dębowe są również używane do aromatyzowania niektórych win i piwa.
Płatki dębowe są wytwarzane z różnych rodzajów drewna dębowego, w tym z dębu francuskiego i z dębu amerykańskiego. Drewno jest cięte na cienkie plastry, a następnie suszone w piecu. Płatki dębowe mogą być używane świeże lub suszone.
Płatki dębowe są dodawane do alkoholu w celu nadania mu smaku i aromatu. Drewno dębowe zawiera garbniki, które nadają alkoholowi charakterystyczny smak i aromat.
Płatki dębowe mogą być dodawane do alkoholu na różne sposoby, w tym:
- Dodanie płatków dębowych do butelki alkoholu i pozostawienie na kilka tygodni lub miesięcy
- Dodanie płatków dębowych do pojemnika z alkoholem i gotowanie na wolnym ogniu przez kilka godzin
- Dodanie płatków dębowych do beczki z alkoholem i pozostawienie na kilka miesięcy lub lat
Czas aromatyzowania alkoholu płatami dębowymi zależy od rodzaju alkoholu, rodzaju drewna dębowego i ilości płatków dębowych dodanych do alkoholu.
59,00 zł
7,98 zł
32,99 zł
4,99 zł
59,00 zł
2,79 zł
32,99 zł
4,99 zł
RODZAJE PŁATKÓW DĘBOWYCH:
Dąb francuski ma zazwyczaj bardziej subtelny smak z mocnymi taninami i satynową teksturą.
Dąb amerykański ma zwykle mocniejszy smak i nadaje bardziej oczywisty, mocniejszy i słodszy aromat i smak.
STOPIEŃ WYPALENIA PŁATKÓW DĘBOWYCH:
Medium Toast - Gładka i kremowa wanilia, karmel, kawa, tosty i słodki, ostry aromat dębu.
Heavy Toast - Wędzony, przyprawowy, karmelowy, kawowy, czekoladowy i słodki, ostry aromat dębu.