PEKTOENZYM

Enzym pektolityczny to enzym, który rozkłada pektyny, czyli rodzaj polisacharydu występującego w ścianach komórkowych roślin. Pektyny są odpowiedzialne za utrzymanie tkanki roślinnej w stanie zwartym, dlatego ich rozkład prowadzi do mięknięcia i rozpadu owoców i warzyw.

Zastosowanie pektoenzymu w przemyśle spożywczym: 

  • W produkcji soków owocowych enzymy pektolityczne są wykorzystywane do usuwania miąższu z owoców, co ułatwia proces wyciskania soku.
  • W produkcji dżemów i galaretek enzymy pektolityczne są wykorzystywane do zagęszczania produktu.
  • W produkcji wina enzymy pektolityczne są wykorzystywane do rozluźnienia struktury skórek w owocach, co ułatwia fermentację.

Enzymy Pektolityczne do Owoców

W winiarstwie pektoenzym jest wykorzystywany do poprawy jakości wina.

Dzięki niemu można:

  • Ułatwić wytłaczanie soku z winogron, co zwiększa wydajność produkcji.
  • Poprawić ekstrakcję koloru i aromatu z winogron.
  • Zredukować ilość tanin w winie.
  • Zapobiec powstawaniu osadów w winie.

Zastosowanie pektoenzymu:

Pektoenzym można stosować w każdym etapie produkcji wina, od maceracji do fermentacji. 

  • Do maceracji pektoenzym można dodać do moszczu winogronowego, aby ułatwić wytłaczanie soku.
  • Do fermentacji pektoenzym można dodać do wina w celu poprawy ekstrakcji koloru i aromatu z winogron.

Wino będzie bardziej intensywne i wyraziste.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa dotyczy dostawy na terenie Polski oraz uzależniona jest od dopuszczalnej wagi gabarytowej i wagi rzeczywistej zamówienia.
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 80,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl