PIROSIARCZYN SODU E223 SPOŻYWCZY - TOREBKA
Opis
PIROSIARCZYN SODU SPOŻYWCZY E223
KONSERWOWANIE, ODKAŻANIE Na2S2O5-67% SO2
Pirosiarczyn sodu jest to związek chemiczny, który przybiera formę białego krystalicznego proszku. Dobrze rozpuszcza się w wodzie i etanolu. Pirosiarczyn sodu jest powszechnie stosowanym, dozwolonym konserwantem. Zapewnia ochronę produktu spożywczego przed rozwojem grzybów i bakterii. Wyczuwalna jest od niego woń siarki.
WŁAŚCIWOŚCI PIROSIARCZYNU SODU:
-
bakteriobójczy,
-
grzybobójczy,
-
przedłuża termin przydatności produktów,
-
konserwant,
-
przeciwutleniacz,
ZASTOSOWANIE PIROSIARCZYNU SODU:
-
wykorzystywany do produkcji wina, piwa, cydrów,
-
szerokie zastosowanie w przetwórstwie owocowo–warzywnym,
-
stosuje się do przetwarzania mąki o niskiej zawartości glutenu,
STOSOWANIE PIROSIARCZYNU SODU:
Do dezynfekcji i odkażania zbiorników, butelek, balonów szklanych i pojemników fermentacyjnych:
- Roztwór wodny 2-3% - na 1 L wody 20-30g pirosiarczynu sodu,
Cały sprzęt winiarski i butelki odkażamy przed samym napełnianiem. Dobrze jest pozostawić balonach na kilkanaście minut i zatkać!
W piwowarstwie bardzo ważne jest odkażenie fermentatora i całego sprzętu, z którego będziemy korzystać podczas warzenia piwa, ponieważ drożdże piwowarskie są bardzo delikatne na wszelkie zanieczyszczenia.
Do konserwacji wina:
- 5-7 g / 100 L wina - uwodniony roztwór dodać do wina i dokładnie wymieszać,
WAŻNE:
Pirosiarczyn sodu może powodować reakcje alergiczne i nie powinien być spożywany przez osoby uczulone na ten rodzaj konserwantu. Osoby uczulone mogą zaobserwować u siebie duszność, nasilenie atopowego zapalenia skóry, skórne reakcje alergiczne.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w chłodnym i suchym miejscu o dobrej wentylacji. Chronić przed wilgocią. Dokładnie umyć ręce po użyciu. Działa szkodliwie po połknięciu. Zabezpieczyć przed dziećmi.
OPAKOWANIE:
Produkt zapakowany w torebkę przezroczystą.
Opakowanie posiada atest spożywczy.
Opinie o produkcie (0)

