KWASEK CYTRYNOWY SPOŻYWCZY E330
Opis
KWASEK CYTRYNOWY
REGULATOR KWASOWOŚCI E330
Kwas cytrynowy jest używany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w produktach spożywczych, a także jako kwasowy środek myjący w różnych procesach czyszczących.
Występuje w wielu lekach, kosmetykach, suplementach i środkach spożywczych. Dodawany jest do większości napojów.
Kwas cytrynowy jest:
- regulatorem kwasowości,
- ważnym przeciwutleniaczem stosowanym w przemyśle spożywczym przy produkcji piwa, wina, soków oraz napojów wysokoprocentowych .
Stosowany do regulowania kwasowości przy sporządzaniu:
- Nastawów cukrowych,
- Nastawów winnych,
- Zacierów zbożowych.
Dzięki zdolności kompletowania z jonami wielu metali np. Fe i Cu kwas cytrynowy zapobiega reakcjom chemicznym i enzymatycznym utleniania powodującym zmiany barwy, stabilności, konsystencji lub wyglądu produktu.
Nadaje przyjemny kwaśny smak.
Kwas cytrynowy może być wykorzystywany jako dodatek wzmacniający smak konfitur, galaretek oraz deserów. Ponadto dodaje się go również do sałatek owocowych i używa do zakwaszania zup oraz soków przygotowywanych z mało kwaśnych owoców.
Opinie o produkcie (0)

